Headlines News :
Home » , , , , , » Jagung Sebagai Pangan Tak Langsung

Jagung Sebagai Pangan Tak Langsung

Awalnya jagung dibudidayakan sebagai pangan langsung. Komoditas karbohidrat ini dikonsumsi dalam bentuk tepung. Sekarang jagung lebih banyak diproduksi sebagai pakan ternak dan ikan, hingga merupakan bahan pangan tak langsung.

Masyarakat Indian kuno (Aztek, Maya, Inka); mengonsumsi jagung dalam bentuk tepung yang ditaburkan dalam permukaan kuali panas, hingga menjadi lembaran roti yang sangat tipis. Ketika bangsa Eropa masuk ke Benua Amerika, roti jagung masyarakat Indian menjadi sangat bervariasi. Dalam waktu sangat cepat, jagung juga menyebar ke seluruh dunia, termasuk ke Indonesia. Hingga masyarakat kita pun mengenal "nasi jagung", yakni nasi berbahan baku tepung jagung. Pertumbuhan budi daya jagung demikian pesat, hingga sekarang komoditas ini merupakan serealia yang paling banyak dibudidayakan di dunia.

Selama ini yang dimaksud sebagai gandum hanyalah common wheat. Data FAO 2007 menunjukkan produksi jagung dunia sebesar 791,7; beras 659,5; dan common wheat hanya 605,9 juta ton. Bahkan apabila yang dimaksud sebagai gandum termasuk barley, oat, dan rye, maka produksi "gandum" hanya sebesar 777,3 juta ton, masih tetap lebih rendah dibanding jagung. Sampai sekarang, jagung memang masih menjadi pangan langsung berupa jagung tepung (jagung putih, maizena), jagung manis (sweet corn), maupun jagung berondong (pop corn). Namun produksi tiga komoditas ini sangat kecil dibanding jagung kuning sebagai pakan ternak.

Tahun 2007, produksi jagung dunia sebesar 791,7 juta ton itu, didominasi oleh AS sebesar 256,2 juta ton. Kemudian menyusul RRC 151,9; Brasil 52,1; Meksiko 23,5; Argentina 21,7; India 18,9; Perancis 14,5; dan Indonesia 13,2 juta ton. Sejak lima tahun terakhir, produksi jagung Indonesia relatif stabil, yakni 2003 sebesar 10,8; tahun 2004 naik menjadi 11,2; 2005 12,5; 2006 turun lagi ke 11,6; dan 2007 13,2 juta ton. Posisi Indonesia dalam 10 besar penghasil jagung dunia juga relatif stabil, yakni pada urutan ke delapan. Posisi Perancis juga tetap di atas Indonesia, yakni urutan ke tujuh. Kecuali tahun 2004, Perancis menyodok India dan Argentina, hingga berada pada ranking lima, dengan produksi 16,3 juta ton.

Indonesia sebenarnya berpotensi untuk menaikkan posisi dalam 10 besar negara penghasil jagung dunia. Sebab produksi jagung kita pada tahun 1987 5,1 juta ton, dan berada pada ranking sembilan. Tahun 1997 hasil jagung Indonesia naik menjadi 8,7 juta ton. Tetapi posisi Indonesia merosot pada ranking 11 dunia, digeser oleh Italia, Rumania, yang sebelumnya tidak pernah masuk ke 10 besar penghasil jagung dunia. Selama 20 tahun, Indonesia telah berhasil meningkatkan produksi jagungnya lebih dari dua kali lipat, dari 5,1 juta ton pada tahun 1987 menjadi 8,7 pada tahun 1997, dan 13,2 juta ton pada tahun 2007. Mengingat potensi lahan, agroklimat, produksi benih, dan ketersediaan tenaga kerja, sebenarnya peningkatan produksi jagung Indonesia masih bisa lebih dipercepat lagi.

Kendala utama peningkatan produksi jagung nasional, adalah faktor modal, dan teknologi pasca panen. Ada dua pola budi daya jagung di Indonesia. Pertama jagung lahan kering, yang dibudidayakan pada musim penghujan. Kedua jagung di lahan sawah yang dibudidayakan pada musim kemarau. Panen jagung lahan kering selalu terjadi pada puncak musim penghujan, hingga kadar air jagung pipilan akan sangat tinggi (lebih dari 17%). Jagung pipilan kualitas baik, harus berkadar air di bawah 13%. Hingga teknologi pasca panen menggunakan alat pengering (dryer), mutlak diperlukan. Bahkan kadar air jagung sawah pun, kadang juga masih di atas 17%. Meskipun panen jagung lahan sawah, selalu terjadi pada puncak musim kemarau.

Tingginya kadar air jagung pipilan, telah mengakibatkan harga komoditas ini jatuh di bawah HPP (harga pokok produksi). Akibatnya petani rugi, dan tahun berikutnya kapok menanam jagung. Selain itu, modal juga masih menjadi kendala pengembangan jagung nasional. Banyak petani yang sebenarnya berminat membudidayakan jagung, namun sama sekali tidak punya modal. BRI selama ini paling aktif memberikan bantuan pinjaman modal bersuku bunga rendah, dan tanpa agunan kepada para petani. Meskipun kantor BRI sudah merata sampai ke tingkat kecamatan, namun uluran tangannya masih belum mampu menjangkau seluruh petani yang kesulitan modal. Andaikata faktor teknologi pasca panen, dan ketersediaan modal bisa diatasi pemerintah, maka pengembangan jagung nasional akan bisa lebih terpacu.

Sebagai bahan pakan ternak, jagung kuning pipilan akan digiling menjadi tepung maupun serbuk. Dengan dicampur bungkil, tepung ikan, dan bahan-bahan lain, jagung akan menjadi pakan unggas. Baik ayam, itik, puyuh, pedaging maupun petelur. Ternak ruminansia, terutama sapi perah, juga memerlukan jagung pipilan sebagai bahan pakan. Demikian pula dengan ikan dan udang konsumsi. Angka-angka produksi yang ditampilkan di atas, merupakan produksi jagung pipilan kering. Padahal jagung juga dibudidayakan untuk dipanen hijauannya sebagai pakan ternak ruminansia, baik sapi perah, maupun pedaging. Manusia modern memang cenderung memerlukan jagung sebagai bahan pangan tidak langsung. Jagung dikonsumsi ternak, dan manusia mengonsumsi daging, ikan, udang, telur serta susu. 

SUMBER KLIPPING: Foragri
Share this article :

1 comment:

  1. Oferim solutii software pentru industria Horeca.Soft
    pentru Restaurant,Bar,Fast food,Club.
    AB Soft Timsoara, HORECA MANAGER este o solutie
    software care permite urmarirea, controlul si reglarea activitatilor
    din firma dumneavoastra prin controlarea de la vanzare la materii prime
    in timp real.

    Softul a fost dezvoltat pentru a veni in intampinarea
    nevoilor aparute in desfasurarea activitatii intr-o locatie HORECA, astfel prin utilizarea monitorului cu TOUCH SCREEN de catre angajati, dumneavoastra aveti un control total asupra afacerii
    prin:

    -Scazamantul din stoc dupa retete sau unitar se face in momentul INCASARII MESEI !



    -Calculul in timp real al stocurilor de marfa (cantitativ
    si valoric)

    - Controlul vanzarilor pe ospatar in timp real (cantitativ si valoric)

    - Controlul vanzarilor totale in timp real (cantitativ si valoric)

    - Rapoarte cantitativ – valorice – procentuale pe
    grupele de produse si pe fiecare produs in parte.

    - Listare NIR la pret de achizitie sau de vanzare.

    - Fisa Magazie pe produs pe perioada.

    - Grafice vanzari pe orele zilei sau pe zilele saptamanii Sistemul software va mai ofera
    urmatoarele avantaje:

    Reducerea erorii umane in calculul notelor de plata si
    a stocurilor.

    Eliberarea automata a bonurilor fiscale (pt DATEX MP55 sau
    compatibile cu PC)

    Siguranta datelor – HORECA MANAGER ofera siguranta datelor in
    sistem cu nivele de acces distincte pentru angajat si pt Administrator.


    Promptitudine si reactie rapida la comenzile utilizatorilor.


    Se pot utiliza un numar nelimitat de produse grupate in categorii.



    Interfata foarte prietenoasa, customizabila pt fiecare client.


    Reducerea costurilor prin o corecta gestionare a materiilor prime, avand la dispozitie rapoartele de consum
    pentru a putea alcatui o comanda de aprovizionare.


    Controlul angajatilor prin informatiile oferite de
    catre BORDEROUL DE INCASARI OSPATAR: Data si ora intrarii in tura precum si a iesirii,Numarul de comenzi servite,Valoare vanzari desfasurata pe categoriile de plata (Numerar,Card,Protocol)

    Softul functioneaza si pe varianta MONOPOST – un singur calculator sau in varianta de
    RETEA.

    Cel mai importatnt avantaj este controlul de oriunde din lume
    cu ajutorul internetului conectandu-va si vizualizand in timp real ce se intampla
    la firma dumneavoastra.

    Softul este structurat pe sistemul: -DESCHIDERE ZI ->
    -INTRARE IN TURA OSPATAR - > -EFECTUARE VANZARI -> -IESIRE DIN
    TURA OSPATAR - > -INCHIDERE ZI

    Se seteaza mesele dupa designul locatiei incat ele sa fie usor de identificat pt ospatari.


    O masa la care s-a luat comanda este colorata in rosu si are inscriptionat numele ospatarului care se
    ocupa de acea masa.
    Interfata de introducere a comenzii este foarte
    usor de utilizat.

    Doar prin apasarea zonei corespunzatoare categoriei,
    zona de produse se populeaza cu cele din categoria selectata.

    Se listeaza bonurile de comanda.
    Apoi se elibereaza nota de plata si bonul fiscal.


    Raportul de vanzari ne ofera informatii complexe asupra vanzarilor cantitativ – valoric
    si procentual odata pe CATEGORII DE PRODUSE cat si amanuntit pe fiecare produs vandut in parte.



    -Calcul CONSUM Materii prime pentru orice perioada selectata.
    (se poate defalca pe modalitati de plata!) Toate Rapoartele
    se exporta in EXCEL Interfata de Introducere Produse Meniu foarte usor de lucrat in ea.
    De aici se poate introduce un produs NOU sau modifica un
    produs vechi

    - Schimbare PRET sau DENUMIRE. Tot de aici se si sterge un produs existent in lista meniu.

    Grafice vanzari pe orele zilei si zilele saptamanii va
    ofera o imagine a evolutiei in timp a firmei
    dvs.

    Optim pentru gestionarea angajatiilor prin suplimentarea in
    perioade de varf daca e necesar. Interfata de INCHIDERE ZI poate fi consultata oricand pentru a afla vanzarile in timp real, imparite pe
    metode de plata si fiecare pe gestiuni, precum si valoarea vanzarilor inclus MESELE NEINCASATE INCA.

    http://www.ab-soft.ro
    Take a look at my web blog : Soft Restaurant

    ReplyDelete

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Budidaya Jamur Tiram - All Rights Reserved
Template Modification by Kang Icong Published by Icong Online
Proudly powered by Blogger